Lån uten sikkerhet til bil

 

Trenger du plutselig ny bil fordi bilen din ikke lar seg repareres? Kanskje du er på utkikk etter din aller første bil? Uansett vil et lån uten sikkerhet kunne være løsningen, slik at du kan kjøpe den bilen du har behov for eller ønsker. Når du søker om forbrukslån vil ikke banken spørre deg om hva du skal bruke pengene til. Du kan derfor fint bruke det til et bilkjøp.

Dette må du huske på før du tar opp et lån uten sikkerhet

Du vil med et enkelt søk på nettet få opp mange forslag fra flere aktører til hvor du kan søke et forbrukslån. Da vil du også se at det er store forskjeller på både renter og gebyrer. Det vil ofte lønne seg å ta kontakt med en lånemegler for å få hjelp til å sende søknader. Velger du dette alternativet, vil han eller hun sende inn en søknad for deg. Du vil få tilbake flere uforpliktende tilbud. Det som er viktig for deg er å velge det lånet med lavest mulig rente. Bankene setter rentene individuelt til hver enkelt lånesøker. Grunnen til dette, er at de undersøker hvilken risiko du vil være som låntaker.

Fordelene ved å bruke et lån uten sikkerhet til bilkjøp

Hvis noe uforutsett har skjedd med bilen din, og du har behov for å kjøpe ny bil så fort som mulig, eller du er på utkikk etter din aller første bil, da vil det være en løsning å søke om et lån uten sikkerhet. Noen av de viktigste fordelene du får ved et forbrukslån er;

  • du vil som oftest få svar på søknaden i løpet av 1-2 dager
  • lånebeløpene ligger fra 1 000 kroner til 600 000 kroner
  • du kan velge nedbetalingstiden som ligger fra noen måneder og helt opptil 15 år

For at du skal få innvilget et forbrukslån kan du ikke ha betalingsanmerkninger. Ved å logge deg inn på Gjeldsregisteret kan du se hva slags informasjon bankene henter ut om deg.

Oppsummering

De aller fleste av oss er avhengig av å ha en bil. Uansett om bilen din ikke kan repareres, du står du foran ditt aller første bilkjøp eller du rett og slett ønsker deg en annen bil, da vil et forbrukslån være en god løsning som gjør at du kjapt kan kjøpe deg den bilen du har behov for eller ønsker.

Kredittkort med bonusfordeler

Her vil du få tips til hvilke bonusfordeler du kan få ved riktig bruk av et kredittkort. Premisset for at denne strategien skal lønne seg er at du betaler kredittkortregningene dine i tide. Gjør du ikke det, vil ikke denne strategien ha noe for seg. Da vil vinningen gå opp i spinningen. Derfor er det viktig at du har god oversikt over økonomien og at du følger med til enhver tid. Bruk gjerne et Excel-ark for å holde oversikt.

Ulike bonusfordeler

Det finnes i dag mange forskjellige kredittkort på det norske markedet. De store bankene har gjerne sitt eget kredittkort de tilbyr kundene sine. Forbruksbanker, store kommersielle firmaer og organisasjoner kan også tilby kundene sine kredittkort med ulike former for fordeler. Noen av fordelene som kortene innehar, kan for eksempel være lave eller ingen gebyrer eller gunstig vekslingsrate til annen valuta i utlandet. Lave renter, lang kredittfri periode før betaling eller fordelaktige bonusfordeler tilbys også. Dette er bonusfordelene vi fokuserer på i denne artikkelen.

Bonusfordelene kan grovt sagt deles inn i fire forskjellige kategorier. Drivstoffordeler, reiskortfordeler, kickbackfordeler og andre bonusfordeler. Hver kategori sier noe om hvilke fordeler kredittkortet gir deg. Det er viktig å velge et kort som gir deg fordeler innenfor riktig kategori. Har du et kort som gir deg rabatt på drivstoff uten å ha tilgang på bil får du ikke utnyttet fordelen kortet gir. Er du glad i å reise er det mye bedre å ha et reisekredittkort enn et kickbackkort i lommeboka.

  • Drivstoffkort – få rabatt på drivstoff
  • Reisekort – samle bonuspoeng du kan reise eller overnatte for
  • Kickbackkort – få tilbake penger på hvert kjøp

Bonusfordeler på drivstoff

Hovedfordelen ved å bruke et kort med fordeler knyttet til drivstoff er at du får rabatt ved tanking. Dette kan være en lur måte å spare penger på, for den som er mye på farten i egen bil eller i jobbsammenheng. Kortene gir ofte kun rabatt på kjedens egne tankstasjoner eller samarbeidene stasjoner. Det finnes dog et par unntak. Da kan du bruke kortets bonusprogram til å velge å drivstoff som rabattkategori. Da vil du få rabatt på alle drivstoffstasjoner uavhengig av kjede.

I denne kategorien finner du følgelig kredittkort fra tilbydere som Esso, Circkle K, YX, Shell og Flexivisa. Dette er hovedsakelig kort utstedt av drivstoffkjedene selv, med unntak av Flexivisa fra Santander. Kortene gir stort sett kun rabatt ved bruk på kjedens egne tankstasjoner. Kortene har også andre fordeler, i tillegg til drivstoffrabatten. Via YX Visa har du for eksempel mulighet til å velge å få 100 kroner i rabatt på strømming hver måned. Dette forutsetter at du bruker kortet som betalingskort til strømmetjenesten.

Reisekort

Kredittkort for å få bonusfordeler på reise er nok ett av bonusprogrammene folk flest benytter seg av. Her kan du i all hovedsak velge mellom to typer kort: Flybonuskort og Hotellbonuskort. Det finnes egne miljøer som legger mye arbeid i å finne best mulig måte å tjene bonuspoeng i dette segmentet. Er du interessert i å lære mer om dette og å plukke opp nyttige tips og triks.

  • Flybonuskort – tjen bonuspoeng som du senere kan bruke til å fly med. Bonuspoengene kan tjenes ved vanlig bruk i butikk, handling på nett, ved kjøp av flybilletter eller på flyselskapets egne handelsportal.
  • Hotellbonuskort – tjen opp bonuspoeng som du senere kan bruke på gratis overnattinger. Poengene kan tjenes ved å bruke kortet til dagligvarekjøp, handling på nett, kjøpe tjenester/produkter fra samarbeidspartnere eller betale for hotellbesøk.

Hotellkredittkortene gis ut av de store hotellkjedene. Her lønner det seg å velge kort på de kjedene du bor mest på. Reiser du stort sett i Norden eller Skandinavia, kan et kort hos Nordic Choice eller Thon Hotels være en god start. Reiser du mer i internasjonalt farvann, kan det være lurt å finne et kort hos for eksempel Marriott eller Hilton Hotels. Du kan fort nå hotellets høyeste bonusnivå og utnytte mulighetene dette gir. Bare bruk kortet ofte.

Flybonuskort

Vanligvis koster det ikke å ha et kredittkort hos kredittkortselskapene, men SAS har noen bonuskort med årsavgift. Her får du da en del ekstra fordeler og bonuspoeng på kjøpet. De samarbeider også med kjente American Express. De to store flybonusprogrammene i Norge tilhører SAS og Norwegian. Andre populære bonusprogram kommer fra Flyingblue, som er en samling av flere europeiske flyselskaper, samt Emirates’ bonusprogram. Hvilket kredittkort og bonusprogram du bør velge avhenger av hvor mye og hvor du flyr.

Som ved hotellbonuskortene, kan du ved å bli medlem i flyselskapenes bonusprogram samle bonuspoeng til fremtidig bruk. Du kan også stige i nivå i bonusprogrammet. De fleste programmene opererer med tre til fire ulike nivåer. Her vil du få flere og flere fordeler jo høyere opp i nivå du kommer. For å øke i nivå er du ofte nødt til å bo eller fly med selskapet flere ganger. Det skal lønne seg å være lojal ovenfor selskapet.

Kickbackfordeler ved et lån uten sikkerhet

Den tredje muligheten for å få bonusfordeler fra et kredittkort, er å benytte seg av et kredittkort med kickback. Ved kickback får du en bestemt prosent av summen du har betalt for en vare eller tjeneste tilbakebetalt. Det blir dermed en form for rabatt. Kickbackprosenten kan variere mellom alt fra 1–2 % til godt over 20 %. Kjøper du et kjøleskap til 6 000 kr på et kredittkort med en kickback på 15 % på hvitevarer, vil du få tilbake 900 kr.

Andre bonusfordeler

Det finnes også muligheter for å få andre fordeler fra et kredittkort. Disse fordelene kan for eksempel være tilgang til flyplasslounger eller tilbud rettet kun til kort brukerne eller forsikringer som er inkludert i kortet. Slik forsikringer er som oftest reiseforsikringer og ID-forsikringer. Et kort fra Santander gir deg dessuten et gratis medlemskap i Norsk Familieøkonomi. Et medlemskap her tilbyr igjen mange fordeler som gunstige forsikringstilbud, tilbud på telefoni og tv-pakker, leiebil og sparing. Du kan også få en halvtime gratis advokathjelp.

  • Bestem deg for hvilken bonusfordel du vil ha
  • Bestill ett eller flere kredittkort
  • Bruk kredittkortet til all betaling om mulig
  • Samle på deg rabatter, bonus og kickback

Oppsummering

Det finnes flere ulike former for bonusfordeler du kan motta ved å ha og bruke et kredittkort. Er du systematisk og har god oversikt over din bruk av penger, kan du oppnå gode fordeler. Fordelene kan komme i form av rabatt på drivstoff, bonuspoeng til fly/hotell, eller kickback. Det kan være lurt å velge en kategori for å maksimere bonusfordelen fullt ut. Det kan også lønne seg å ha flere kredittkort for å utnytte bonusinntjeningen sin maksimalt.

Lån uten sikkerhet | Derfor får du avslag på lånesøknaden

For at banken skal kunne innvilge lånesøknaden din, må du være kredittverdig. Hvor god kredittverdighet du har baseres på inntekt og eksisterende lån. Dette undersøker banken for å se om du er i stand til å betjene lånet. Ofte brukes en kredittscore for å si noe om betjeningsevnen. Om du ikke betaler vil du få en dårlig score, og du blir registrert som ikke kredittverdig om du ikke har betalt utestående gjeld.

Inntekten er for lav

Selv om du har lite, eller ingen, gjeld fra før, blir også inntekten din vurdert før du kan få innvilget lån. Om du ikke har fast inntekt, og lønnen din dermed svinger fra måned til måned, kan dette være en faktor for avslag. Banken ønsker at deres låntakere er pålitelige og har en pålitelig inntekt. Derfor må du ofte levere lønnsslipper tilbake i tid, når du søker om for eksempel boliglån.

Det er sjeldent det er nødvendig å levere lønnsslipp når du søker om forbrukslån. Likevel ønsker banken forutsigbarhet. Ikke bare for sin egen del, men også for deg som skal betjene lånet. Både du og banken må være sikker på at du faktisk er i stand til å betale pengene du har lånt. Husk at det også følger renter og andre gebyrer med når du tar opp lån.

Andre grunner til avslag

Det er flere faktorer som spiller inn når du søker om lån. Om du har en betalingsanmerkning, vil du få nei med en gang. Det samme gjelder om du søker om et for høyt beløp i forhold til inntekten din. Undersøk derfor om du har betalingsanmerkninger fra tidligere. Slike anmerkninger forteller at du er en dårlig betaler, og banken vil ikke låne ut penger så lenge disse er gjeldende.

Du skal også oppfylle ulike krav hos banken før de kan innvilge penger til et usikret lån. De fleste ønsker at du er over 20 år gammel, og har en årsinntekt over en viss sum. Du må også ha bodd i Norge sammenhengende i 3 – 5 år. Er du ikke norsk statsborger, vil du heller ikke få et ja på søknaden din. Disse kravene er satt for å gi banken en viss trygghet.

Ikke norsk statsborger

Årsaken til at du må være norsk statsborger før du søker om lån i Norge, er fordi du trenger et fødselsnummer. Dette får du om du er født i Norge, eller har gyldig oppholdstillatelse i landet. Du kan altså ikke søke lån om du ikke har oppholdstillatelse. Mange banker ønsker også å se pass, eller annen ID, for å kunne bekrefte at du er den du utgir deg for å være.

Rydd opp!

Det er også en annen ting som kan hindre deg fra å få innvilget lån. Om du har en forhistorie med ubetalte regninger, så står du i fare for å ikke få lån i banken. Derfor er det viktig å ha det klart for seg hvordan akkurat din historie ser ut, før du søker om lån. Skulle det vise seg at historien din er rotete, så må du rydde opp i den!

For å hjelpe deg å rydde opp i den økonomiske historien din, er det veldig lurt å sette opp en tilbakebetalingsplan. Det vil dessuten fortelle banken at du er en seriøs person, som har gjort det du kan for å rydde opp i egen økonomi uten hjelp fra andre. Det kan også være lurt å sette opp et budsjett inkludert både inntekter og utgifter, som du skal følge for at det ikke skjer igjen.

Unngå forbrukslån

Det kan være et tips som kommer litt sent, hvis du sitter og leser dette fordi du har blitt avvist i banken. Men for deg som kanskje ikke har blitt det enda, så kan dette være et veldig godt tips. For å unngå å bli avvist i banken, bør du unngå forbrukslån. Det er noe som gjelder under enhver omstendighet, da forbrukslån er en svært dyr måte å låne penger på.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg søke med betalingsanmerkninger?

Du kan ikke ha betalingsanmerkninger når du søker om lån. Har du dette blir du vurdert som en dårlig betaler og ikke-kredittverdig. Har du gjeld som er ferdig betalt, vil anmerkningen bli slettet. Du kan derfor prøve å søke om lån på nytt når disse er borte fra registrene.

Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan få i lån avgjøres av gjelden og inntekten din. Dette har ingen fasitsvar, og vurderes fra person til person. Om du får avslag på lånet kan du prøve å søke om et lavere beløp, men det er ikke alltid beløpet som er avgjørende for innvilgelse.

Hvor gammel må jeg være?

Et fåtall banker gir lån til deg som er 18 år. De fleste andre har økt aldersgrensen for å søke lån til 23 år. I denne alderen er de fleste ferdig med utdanningen sin, og har mer kontroll over økonomien. Dette er en nødvendig faktor for å betjene et lån.

Gode råd for nedbetaling av forbrukslån

Om du har forbrukslån er dette en dyr gjeld å ha. Denne type gjeld har ofte svært høy rente og kan ende med å koste mer enn det smaker. Derfor vil det lønne seg å nedbetale forbrukslån så raskt som mulig.

Hva er et forbrukslån?

Kort forklart er et forbrukslån all usikret gjeld. Det vil si at du ikke har gitt banken pant i eiendeler da du tok opp lånet. Dermed har du heller ikke hatt noen krav til hva pengene skulle gå til.

Forbrukslån kan være et faktisk lån du har tatt opp, benyttet kreditt på kredittkortet ditt eller en handlekonto du har hos en bedrift. Det er generelt få krav for å få innvilget et forbrukslån. Derfor er det mange som sitter med usikret gjeld.

  • Forbrukslån kan ha rente fra 10–30 %
  • Kredittkort har ofte høyest rente
  • Lån opptil rundt 500 000 kroner
  • Nedbetalingstid maksimalt fem år
  • Ingen krav til sikkerhet eller bruksområde

Nedbetal forbrukslån raskere

Om situasjonen din har endret seg siden du tok opp lån, er det ikke sikkert at opprinnelig nedbetalingsplan passer deg lenger. Det kan være at du for eksempel har økt inntekten din siden den gang eller kanskje du har fått færre faste kostnader. Uansett årsak, vil det lønne seg å lage en ny nedbetalingsplan for gjelden din.

Lag budsjett

Ved å lage et budsjett kan du finne ut hvor store avdrag du kan håndtere. Ta med alt av faste og variable kostnader når du budsjetterer. Ikke glem å ta høyde for høytider, sesongbetonte kostnader og en buffer til uforutsette ting. På den måten sikrer du at du ikke må ta opp ny gjeld. Det hjelper lite å nedbetale mer på lånet, om det resulterer i at du ikke kan betjene kostnadene.

Når du har laget et realistisk budsjett har du god oversikt over økonomien din. Se hva du har til overs hver måned når alt er betalt. Dette overskuddet bør du bruke til å nedbetale ekstra på lånet ditt. Selv om det er fristende å spare, vil det være mer lønnsomt å kvitte seg med gjeld først.

Betale mer i avdrag

Når du vet hvor mye du kan betale ekstra, har du flere muligheter. Enten kan du konsekvent nedbetale mer hver måned eller så kan du gjøre det enkelt og greit ved å endre beløpet du betaler inn. Beløpet du betaler ekstra går uavkortet til å betale ned på lånet.

Noen banker forlenger nedbetalingstiden når du betaler inn ekstra. I utgangspunktet er ikke det et problem for deg om du skal betale mer hver måned. Lånet vil jo synke raskere enn planlagt uansett. Det er allikevel lurt å være oppmerksom på det. Om nedbetalingen forlenges kan du få en enda lavere faktura neste måned. Pass på at du i så fall tar høyde for det i budsjettet ditt.

Refinansiere

Den andre muligheten du har er å refinansiere forbrukslånet ditt. Først og fremst får du en fast nedbetalingsplan å forholde deg til. Denne er da basert på det nye beløpet du kan betale hver måned. Da er det kanskje enklere å faktisk benytte overskuddet til å nedbetale gjelden din. I tillegg kan du oppnå bedre lånevilkår. Mange opplever en bedre rente når de refinansierer.
Bare pass på at du ikke går i fella og øker nedbetalingstiden din. Da blir du likevel ikke gjeldfri raskere. Ikke gå inn i en avtale med samme eller lengre nedbetalingstid enn du har på din opprinnelige gjeld.

Oppsummering – raskere nedbetaling av forbrukslån

Om du har rom for å nedbetale forbrukslånet ditt raskere vil det alltid lønne seg. Du vil sjeldent tjene mer på å spare enn det du betaler for gjelden din. Ikke glem at å bli gjeldfri gir en helt annen økonomisk situasjon.

Dette bruker de fleste nordmenn forbrukslånet på

Forbrukslån er det mest populære og også det mest fleksible lånet i Norge. Det kan være mange grunner til å velge denne løsningen, men det er noen områder som ofte går igjen.

Refinansiering

En vanlig grunn til å ta opp forbrukslån er at man har mye gjeld ulike steder. Det kan fort føre til at man mister oversikten når ulike fakturaer på forskjellige lån med ulike renter kommer på forskjellige datoer. Dessuten kan det lønne seg økonomisk i lengden å samle all gjeld på ett sted om rentene er bedre på det nye lånet. Tar du opp et nytt lån som dekker hele eller størsteparten av den totale summen du skylder andre steder, kan du gjøre om mange faste utgifter til én, og få en mer ryddig hverdag enn før.

Bil og båt

En annen populær ting vi ofte bruker dette lånet på er bil eller båt. Dette er dyre innkjøp man som oftest gjør sjeldent, og som det kan ta lang tid å spare opp til, for de fleste. Det finnes også egne lån for akkurat dette behovet med andre typer krav, nedbetalingsplaner og rentesatser som ikke nødvendigvis passer din situasjon like godt.

Møbler og oppussing

Vi nordmenn legger mye fokus, arbeid og stolthet i hjemmene våre. Spesielt når vi kommer til det punktet i livet hvor vi stifter egen familie, og velger et hjem hvor vi kanskje vil bli boende i flere tiår fremover. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi også bruker litt ekstra midler på å gjøre hjemmet til vårt eget. Men møbler som er ment å vare kan ofte koste mye, og det å pusse opp et hus eller en leilighet blir alltid dyrere enn man har sett for seg. Så lenge du setter deg godt inn i hva det innebærer på forhånd kan et forbrukslån gjøre drømmehjemmet mulig.

Ferier

En annen ting vi nordmenn er veldig glade i er ferier. Spesielt ferier til varmere områder når vinteren setter inn. Men ferier kan koste mye, spesielt om man reiser med en hel familie. Fly, leiebil, bensin, hotell og billetter til ulike turistattraksjoner og aktiviteter koster mye alt i alt. I tillegg bruker vi som regel mer penger enn vanlig på restauranter og kafeer når vi først er ute og reiser. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at vi ofte tar opp lån for å få gjennomført reisen. Å betale

Shopping

Fra tid til annen kan det føles godt å gjør en storhandel. Vi kan sette av dagen til å kjøpe inn klær, smykker, elektronikk eller småting man trenger til hjemmet. Men for mange nordmenn går størsteparten av den månedlige inntekten rett ut igjen til faste utgifter som dagligvarer, bensin og regninger. Om kontoen alltid er bortimot tom når neste lønningsdag nærmer seg, har man aldri den ekstra summen tilgjengelig for å spandere litt ekstra på seg selv.

Generelt forbruk

Til slutt er det mange nordmenn som tar opp forbrukslån uten at det er ment for ett spesifikt formål. Kanskje man rett og slett har for lav inntekt, enten i en kortere periode eller over lengre tid, til at man får til å leve så behagelig som man ønsker. Låner du til formål som dette bør du være forsiktig med å ikke gjøre det til en vane over lengre tid, hvor du bruker penger du ikke har på mange unødvendige ting. Men så lenge du har god oversikt over økonomien din, og vet at du klarer å betale tilbake gjelden igjen, så kan dette være en god måte å få mer pusterom i hverdagen på.

Hvem bør ikke ta opp forbrukslån uten sikkerhet?

Forbrukslån uten sikkerhet er en populær løsning for veldig mange. Dette er et lån som passer til mange ulike formål. Det er også andre krav til dette lånet, noe som gjør at det passer for flere. Det at du ikke trenger å eie noe dyrt du kan bruke som sikkerhet, gjør det også fristende for flere å ta opp denne type lån.

Men selv om mange kan få dette lånet innvilget, så betyr ikke det at alle bør. For noen kan et lån uten sikkerhet by på flere problemer enn det løser i lengden. Dessuten er det mange formål det rett og slett lønner seg å ta opp et annet type lån til.
Er du usikker på om lån uten sikkerhet er det rette for deg? Da bør du lese videre, og se om du kjenner deg igjen i noen av punktene.

Når du har lav inntekt

Det kan virke som et paradoks fordi grunnen til at vi tar opp lån er tross alt fordi vi trenger penger. Men har du veldig lav inntekt bør du rett og slett styre unna dette lånet, for ikke å snakke om hvis du er uten en fast inntekt. Dette er nemlig langt ifra det mest lønnsomme lånet i lengden.

Høyere renter og gebyrer på lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet har høyere renter og gebyrer enn de fleste andre lån fordi banken ikke kan selge noe du eier om du ikke kan betale. Derfor vil de tjene så mye som mulig på det om det tar deg lang tid å betale tilbake. Det kan derfor bli dyrt om du ikke har så mye til overs. Jo lavere summer du kan betale hver termin, jo mindre reduseres gjelden din fordi du betaler mer på renter og gebyrer og ikke på selve avdraget.

Unngå at ditt lån går til inkasso

Til slutt kan du ende opp med å ha betalt mye mer enn du lånte i utgangspunktet, mens gjelden fortsatt bare stiger. Banken kan avvise søknaden om lån uten sikkerhet hvis de ser at du tjener for lite. Men selv om de innvilger lånet, betyr det ikke at det er fritt fram å låne så mye du vil. Det siste du vil er at lånet skal gå til inkasso. Da blir nemlig rentene og gebyrene enda høyere.

Forbrukslån uten sikkerhet når du har mye annen gjeld

Banken kan også sjekke gjeldsregistret når du søker om lån uten sikkerhet. Har du mye annen gjeld fra før av, kan du få avslag. Men igjen, du bør også bruke din egen dømmekraft uavhengig av hva banken sier.

Jo mer gjeld du har til ulike aktører, jo vanskeligere blir det å betale ned igjen. Kanskje du må betale et absolutt minimum til hver av dem hver måned. Eller kanskje du til og med ender opp med å måtte hoppe over noen betalinger for å prioritere andre. Da går du fort over en farlig terskel.

Forbrukslån uten sikkerhet til refinansiering

Derimot finnes det en god grunn til å ta opp lån uten sikkerhet selv om du har gjeld fra før av. Tar du opp et lån som utgjør annen gjeld kan du betale alle disse samtidig. Du får dermed kun en sum å forholde deg til samtidig som du får en faktura av gangen som du må betale.

Hvor mye dette lønner seg i lengden kommer an på rentene på de ulike lånene. Men det vil innebære at du får betalt ned mer med færre kroner hver termin. Dermed blir gjelden også både mer oversiktlig og mer overkommelig å bli kvitt.

Forbrukslån uten sikkerhet når du trenger en stor sum

Du har kanskje planer om å gjøre et stort innkjøp? Kanskje du tenker på å kjøpe bil, båt eller motorsykkel? Kanskje du til og med vurderer å kjøpe et hus eller en leilighet? Da kan det kanskje være fristende å ta opp et lån uten sikkerhet på summen du trenger. Det finnes dog egne lån som har mer gunstige renter.

Om du kan dokumentere for banken hva du ønsker å bruke lånet på, er du på god vei. Et boliglån eller billån er skreddersydd for å kunne brukes på nettopp dette. Selv om noen banker legger frem boliglån som forbrukslån.

Disse lånene krever ofte en type sikkerhet

En ulempe med for eksempel boliglån eller billån er at du ofte trenger sikkerhet. Dette kan være noe verdifullt du allerede eier, men det kan også hjelpe å bruke en medlåntaker (kausjonist). Dette er en person som skriver under på avtalen sammen med deg. Om du ikke klarer å betale ned lånet ditt, vil banken gå til denne personen for innkreving av det du skylder. Har du mulighet til en av disse løsningene er det altså bedre enn et lån uten sikkerhet.

Får du avslag på boliglån eller billån i banken? Det trenger ikke bety at et lån uten sikkerhet er den eneste andre utveien. Prøver du igjen hos neste bank har du kanskje muligheter. Kravene kan nemlig variere veldig fra bank til bank. Det er ingen lov som sier at du må søke i banken du allerede er kunde hos.

Se også: https://www.finansportalen.no/bank/forbrukslan/

Forbrukslån når du har en avhengighet

Dette siste punktet er kanskje det viktigste og også det vanskeligste å forholde seg til. Det finnes mange dyre avhengigheter. For de som sliter som verst, kommer behovet for penger foran de fleste andre ting i livet. Den dyreste avhengigheten er allikevel ikke alkohol, narkotika eller shopping, for det er nemlig spilleavhengighet.

Ikke ta opp lån om du er spilleavhengig

Det er mange som spiller ansvarlig på nettkasinoer. Disse personene spiller ikke for mer enn de har råd til å tape. Det er også mange som har blitt millionærer på å spille for penger på nettet, men det er også flere som har tapt store summer de aldri får tilbake.

Om du taper kan det være fristende å prøve igjen. Du vil jo tross alt få vunnet tilbake det du mistet, men du har ingen garanti for at du ikke bare vil fortsette å tape for når du vinner kan du blir fristet til å fortsette for å vinne enda mer.

Ikke spill for penger som ikke er dine

Når du tar opp et lån uten sikkerhet bør det være til et spesifikt formål, noe sikkert der du vet hva du får. Det siste du bør gjøre er derfor å spille for pengene. Husk at et lån uten sikkerhet ikke er ditt. Det er bankens penger, som du betaler for å ha hver eneste måned.

Tar du opp lån for å betale ned utgifter du har nedprioritert når du har tapt penger er det en annen sak. Men det du setter inn på nettkasinoet bør være penger du har til overs som har råd til å tape.